obwarzanki krakowskie, pieczywo Kraków

Skosztuj obwarzanków krakowskich

Posiadają niepowtarzalny smak, prezentują się bardzo ciekawie, a nabyć je możemy wyłącznie w jednym miejscu w Polsce. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są symbolem dawnej stolicy naszego państwa i dumą tamtejszych cukierników. Z jakiego powodu cieszą się tak ogromnym zainteresowaniem? W jaki sposób wypieka się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przybywający do Krakowa najpierw zamierzają spróbować właśnie tego specjału?

Kiedy wymyślono obwarzanki krakowskie?

Historia produkcji obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W kronikach pierwszy raz opisano je wiek później, kiedy zauważono, że jadła je sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je tylko w okresie Wielkiego Postu, ale później na stołach pojawiały się również w pozostałych sezonach. W XV wieku król Jan Olbracht wydał dekret, według którego mogli wypiekać je tylko krakowscy rzemieślnicy. Podobną rzecz zrobiła pięć stuleci później UE, wpisując je na listę wyrobów tradycyjnych.

Jak wypieka się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki posiadają kształt okręgu z wyraźną plecioną fakturą i średnicę około piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od dawna wypiekane są według takiej samej receptury. Ich określenie i niepowtarzalny aromat są skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – między innymi sezamem tudzież makiem – i wkłada do piekarnika.

Lokalizacja:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]