Pieczywo to w naszej kulturze podstawa jadłospisu człowieka. Jest wyrabiane z mąki, soli, wody, mleka, środków spulchniających (najczęściej zakwasu chlebowego albo drożdży) i wszelakich dodatków…
Z kiszonych warzyw korzysta się w słowiańskiej kuchni od stuleci. Ostatnio jednak raz za razem mówi się też o właściwościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw,…
Warzywa kiszone są tak mocno związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański smakołyk, sporadycznie wykorzystywany w innych regionach świata.…
Awokado to owoc wyróżniający się bardzo dużą ilością wartości odżywczych, przez co warto wprowadzić go do codziennej diety. Poznaj jego najważniejsze zalety, a także naucz…
Niepowtarzalny smak białej kiszonej kapusty jest znaczącą częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona składową szeregu potraw i każdy Polak dość często kładzie ją na talerzu. I…
Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień jest zakładem z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był często nagradzany…
Własnoręczne przyrządzanie posiłków w domu ma wiele plusów. Głównym z nich jest zwłaszcza redukcja wydatków – stołowanie się u siebie bywa na ogół dużo tańsze…
Posiadają niepowtarzalny smak, prezentują się bardzo ciekawie, a nabyć je możemy wyłącznie w jednym miejscu w Polsce. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie,…
Czy przechowywanie wina domowej roboty różni się w swoim sposobie od przechowywania trunku ze sklepu? Jaka temperatura, wilgotność i poziom światła będą najbardziej odpowiednie, by…