Nie szukaj już więcej! Tu zaopatrzysz się w sok z kiszonych buraków.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają również inne, dotychczas mniej popularne owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób pominąć także napojów takich jak kombucza, kefir czy różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają w nieskomplikowany i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału substancje niezbędne dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie witaminy zawiera sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie multum substancji oddziałujących dobroczynnie na nasze zdrowie. Najważniejszym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy inny kiszonek to również kopalnia witamin. Godna uwagi jest w szczególności wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już pół szklanki tych soków dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto też pić z uwagi na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonych buraków – czemu warto go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Na dodatek nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, jak również pomagają poradzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Pobudzają one także apetyt i działają osłonowo podczas kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]