Sprawdź, gdzie kupić ekologiczną kapustę kiszoną.
Niepowtarzalny smak białej kiszonej kapusty jest znaczącą częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona składową szeregu potraw i każdy Polak dość często kładzie ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kwaszona kapusta to bardzo zdrowa żywność.
Kiszona kapusta – źródło potrzebnych witamin i minerałów
Kapusta kiszona, lub kwaszona, bo tych nazw używa się wymiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych powstałych na skutek poszukiwania przez człowieka sposobu na dłuższe składowanie strawy. Cienko posiekane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez długi okres czasu w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kapusty kiszonej umożliwiało uzupełnienie niezbędne składniki odżywcze czy witaminy, których zdobycie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane niż dzisiaj. A warto podkreślić, iż kwaszona kapusta ma mnóstwo substancji nieodzownych dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się również inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B9, B5, B2). Ponadto, kapusta kiszona to źródło m.in. fosforu, żelaza i kwasów tłuszczowych omega-3. Równocześnie to żywność o niewielkiej wartości kalorycznej, toteż zaleca się jej spożycie osobom trzymającym dietę.
Kapusta kiszona – w głównych daniach oraz w dodatkach
Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy zarówno w dodatkach do dań, jak i jako główny ich składnik. Na surowo zazwyczaj je się ją w postaci surówki z cebulką i tartą marchwią, która współgra z potrawami z ryb czy ziemniaków, a czasem na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również artykuł, który doskonale harmonizuje z borowikami oraz czerwonym mięsem, stąd robi się z niej nadzienie do krokietów, łazanek i pierogów. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie istniałyby najlepsze polskie dania – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy czy bigosu.
Właściwie każda babcia posiada swój sposób na kapustę kwaszoną, jednakże współcześnie raczej rzadko kisi się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby składowania jedzenia na zimę. Kapustę kiszoną w małych i dużych woreczkach bez problemu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kwaszoną.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]