Jeśli szukasz kiszonkek, skieruj się na ten adres.
Warzywa kiszone są tak mocno związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański smakołyk, sporadycznie wykorzystywany w innych regionach świata. Jednak domowe kiszonki lubiane są nie tylko w Europie, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.
Z jakiego powodu kiszone przetwory z warzyw są popularne?
Wedle historyków metoda zabezpieczenia pożywienia przez ich zanurzenie w solance, w soli czy też w occie, znana jest ludziom od ponad czterech tysiące lat. Ta metoda przypuszczalnie nie pochodzi nawet z Europy, a z terytoriów antycznej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH roztworu, w którym się ją zanurza, hamuje rozmnażanie się bakterii gnilnych. Paręset lat wstecz był to najlepszy sposób, by przedłużyć czas przydatności do spożycia warzyw, ryb i mięsa niekiedy o kilkanaście tygodni. W rezultacie wynikła tradycja przyrządzania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszonki od zarania swojej obecności słyną z właściwości prozdrowotnych, co oczywiście jest potwierdzone. Mają one między innymi dużo witaminy C, dlatego więc marynarze statków, które zaopatrzone były w kwaszonki, rzadziej cierpieli z powodu szkorbutu. Ciekawostką jest, iż w naszym języku kwaszonki warzywne określa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z bobiku bądź kapusty.
Kiszone przetwory warzywne na świecie
Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kiszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni właściwie w większości zakątków świata, nawet w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie cieszy się większą popularnością. Jednak ogórki kiszone są tam bodaj nadzwyczaj lubianym składnikiem hot-dogów, sandwiczy i hamburgerów. W Polsce oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszone buraczki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania zup oraz surówek. Jednakże nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych regionach świata kisi się m.in. główki czosnku, botwinkę oraz owoce (np. gruszki), a czasami nawet ryby.
Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dodając im chrupkości i kwaśności. Kwaszonki nie tylko warzywne, z czasem lat stały się podstawą lub ważnym dodatkiem do setek przepisów lokalnych. Należy pamiętać, że smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie rejonach świata, gdyż jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w trakcie kwaszenia. Tym samym ogórek przygotowany według tradycyjnego polskiego przepisu, miał odmienny smak niż ten zakiszony np. w Indiach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]