Potrzebujesz kiszonego soku z buraka? Koniecznie odwiedź ten adres.
Z kiszonych warzyw korzysta się w słowiańskiej kuchni od stuleci. Ostatnio jednak raz za razem mówi się też o właściwościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go spożywać
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił chyba każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kisiły kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu kapusty raz za razem dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaskowaty, jednak niesłychanie zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to prawdziwe źródło witamin! Ma on w składzie bardzo duże ilości witaminy A, C, E oraz K, jak również rozmaite minerały, jak m.in. magnez, sód i żelazo. Wiele osób odczuwa trudności z przywyknięciem do kwasowego posmaku tego soku, jednak warto wypijać go systematycznie, bo eliminuje toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, co podnosi odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także anemikom ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego napoju nie należy nadużywać – wystarczy spożywać mniej więcej 1 kubeczek soku dziennie.
Działanie soku z kiszonych buraków
Sok z kiszonych buraków jest innym popularnym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni, a który pijemy również jako przekąskę. W jego składzie znajdziemy sporo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi ogólną odporność: wyostrza koncentrację, zapobiega zatwardzeniom, a równocześnie obniża ciśnienie. Mimo że buraki charakteryzują się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić diabetycy. Nie zaleca się jednak jego konsumpcji przez osoby cierpiące na choroby nerek albo reumatyzm, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeżeli nie posiadasz wiedzy, aby przygotować soki z kiszonek na własną rękę, możesz kupić je w swoim sklepie bądź założyć na nie zamówienie online w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, iż soki tego rodzaju powinno się magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]